1. Οδοντικά εμφυτεύματα
Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Είναι η ιδανική θεραπεία για άτομα που έχουν χάσει ένα η περισσότερα δόντια εξαιτίας ατυχήματος, τερηδόνας η περιοδοντικής νόσου, με την προϋπόθεση ότι έχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και ότι δεν παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.
Βασικές ενδείξεις για θεραπεία με εμφυτεύματα:
- Αντικατάσταση ενός η περισσότερων δοντιών που λείπουν χωρίς να χρειαστεί να τροχιστούν τα γειτονικά τους δόντια.
- Αντικατάσταση δοντιών σε νωδά άτομα (χωρίς δόντια)
- Σταθεροποίηση οδοντοστοιχίας που «παίζει»
Τι ακριβώς είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα
Συνήθως τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχήμα κυλίνδρου, που μιμείται το σχήμα της ρίζας του δοντιού (root-form implants). Είναι κατασκευασμένα από ειδικό τύπο τιτάνιου. Όπως είναι γνωστό, το υλικό αυτό έχει υψηλή αντοχή στην καταπόνηση και επιπλέον είναι απολύτως βιοανεκτό, δηλαδή ο οργανισμός δεν το απορρίπτει ως ξένο σώμα. Πάνω στο εμφύτευμα στηρίζεται η προσθετική εργασία που είναι μια στεφάνη η γέφυρα και είναι μια μόνιμη αντικατάσταση του δοντιού/ων που έχουν χαθεί.
Τοποθέτηση εμφυτευμάτων βήμα προς βήμα
- Τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο οστό από το χειρουργό
- Περίοδος ενσωμάτωσης Μετά την επέμβαση, τα εμφυτεύματα αφήνονται να ενσωματωθούν με το οστό για διάστημα 2-3 μήνες.
- Τοποθέτηση προσθετικής εργασίας. Όταν ο οδοντίατρος κρίνει ότι το οστό είναι έτοιμο να δεχτεί το βάρος της μάσησης ,τοποθετείται η τελική προσθετική εργασία πάνω στο εμφύτευμα.
- Τακτικός επανέλεγχος .Ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές το χρόνο).
Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων
Αισθητική αποκατάσταση. Δείχνουν όπως τα πραγματικά δόντια. Καθώς τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο οστό, προλαμβάνουν την απορρόφηση αυτού που συμβαίνει όταν λείπει ένα δόντι για μακρό χρονικό διάστημα
Συντηρητική θεραπεία. Δεν χρειάζεται να τροχιστούν υγιή δόντια για να τοποθετηθούν γέφυρες. Έτσι τα δόντια σου μένουν ακέραια και αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα (τερηδονισμοί, απονευρώσεις κ.α.)
Λειτουργική αποκατάσταση. Μπορείς να μιλάς και να τρως με άνεση. Τα εμφυτεύματα τα νιώθεις όπως τα φυσικά δόντια. Έτσι αποφεύγεις το ενοχλητικό “παίξιμο” της οδοντοστοιχίας, τα διάφορα συγκολλητικά και την αβεβαιότητα που αυτά συνεπάγονται.
Υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία που εφαρμόζεται 35 χρόνια στη Σουηδία και 20 χρόνια στις ΗΠΑ. Έχει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από κάθε άλλη οδοντιατρική επέμβαση.
Μειονεκτήματα των εμφυτευμάτων
Διάρκεια θεραπείας. Η συνολική Διάρκεια θεραπείας Είναι μεγαλύτερη από αυτή της παραδοσιακής οδοντιατρικής γιατί πρέπει να περιμένουμε 2-3 μήνες για να ενσωματωθεί το εμφύτευμα. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής φέρει βέβαια προσωρινές προσθέσεις ώστε να μην φαίνεται το κενό.
Κόστος θεραπείας. Λόγω της τεχνολογίας που απαιτείται για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων το κόστος τους Είναι σχετικά υψηλό. Παρόλα αυτά, σε μακροπρόθεσμη βάση συμφέρουν περισσότερο τον ασθενή γιατί. Έτσι αποφεύγεται ο τροχισμός ανέπαφων δοντιών που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε τερηδονισμούς η αλλά προβλήματα.
Επιλογή ασθενών. Δεν είναι όλοι οι οδοντιατρικοί ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για θεραπεία με εμφυτεύματα. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν αντιμετωπίζονται με εμφυτεύματα. Επίσης οι καπνιστές έχουν μειωμένα ποσοστά επιτυχίας με τη μέθοδο αυτή (80%).
2. Εμφράξεις (σφραγίσματα)
i) Αισθητικές αποκαταστάσεις προσθίων δοντιών
ii) Αισθητικές αποκαταστάσεις οπισθίων δοντιών
3. Στεφάνες και γέφυρες
Στεφάνη ή “θήκη” όπως αλλιώς λέγεται, είναι ουσιαστικά ένα “καπάκι” που τοποθετείται σε ένα δόντι και εξωτερικά μοιάζει με το φυσικό δόντι. Αυτό έχει ως σκοπό την προστασία του δοντιού από πιθανό σπάσιμο ή τερηδονισμό, την αποκατάσταση του σωστού σχήματος και μεγέθους και την καλύτερη εμφάνιση ενός δοντιού. Οι στεφάνες συνήθως τοποθετούνται, όταν ένα δόντι ή ένα μεγάλο σφράγισμα έχει σπάσει, στα απονευρωμένα δόντια (τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν από τα μη-απονευρωμένα), καθώς και σε περιπτώσεις που χρήζουν διόρθωσης σοβαρών αισθητικών προβλημάτων.
Η γέφυρα είναι μία συσκευή η οποία αναπληρώνει ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια, “γεφυρώνοντας” έτσι το διάστημα μεταξύ δύο δοντιών. Προκειμένου να τοποθετηθεί μια γέφυρα ή μια στεφάνη, παρασκευάζονται (τροχίζονται) τα υπάρχοντα παρακείμενα δόντια, ώστε να αφαιρεθεί μια ποσότητα οδοντικής ουσίας, η οποία θα αντικατασταθεί από τη στεφάνη. Ακολουθεί η λήψη αποτυπωμάτων (μέτρων) του οδοντικού φραγμού του ασθενούς και η εργαστηριακή διαδικασία (στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο). Εν τέλει, οι στεφάνες και οι γέφυρες προσκολλώνται στα δόντια με τη βοήθεια ορισμένων ουσιών, οι οποίες ονομάζονται κονίες.
Η τοποθέτηση μιας γέφυρας μετά την εξαγωγή ενός ή περισσοτέρων δοντιών εμποδίζει την εμφάνιση αλυσιδωτών αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα. Η τοποθέτηση μιας γέφυρας, εκτός των άλλων, αποτρέπει τη μετακίνηση των δοντιών που σταδιακά οδηγεί σε διαταραχές σύγκλεισης και ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα από την κροταφογναθική διάρθρωση. Τα δόντια που μετακινούνται είναι πιθανό να χρειαστούν μελλοντικά εξαγωγή. Η τοποθέτηση μιας γέφυρας είναι ο καλύτερος τρόπος επαναφοράς της σταθερότητας του στοματογναθικού συστήματος.
4. Κινητή προσθετική (Μερικές- Ολικές οδοντοστοιχίες)
Η τεχνητή οδοντοστοιχία είναι μία κινητή αποκατάσταση για τα ελλείποντα δόντια και τους παρακείμενους ιστούς. Κατασκευάζεται κατά κανόνα από ακρυλική ρητίνη, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με διάφορα μέταλλα. Βελτιώνει τη μασητική ικανότητα και την ομιλία και παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη στους μύες του προσώπου. Επίσης, ενισχύει την αισθητική εικόνα του προσώπου. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις μερικές και τις ολικές
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, ιδίως στις περιπτώσεις που τοποθετούνται για πρώτη φορά σε ένα στόμα, χρειάζονται τον κατάλληλο χρόνο εξοικείωσης. Αυτό παρατηρείται πάντοτε, ανεξάρτητα από το πόσο καλά κατασκευασμένες μπορεί να είναι. Αν όμως οι ασθενείς ακολουθήσουν τις κατάλληλες οδηγίες, η “ταλαιπωρία” που θα υποστούν θα είναι ελάχιστη και θα διαρκέσει πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να μιλούν κανονικά μέσα σε λίγες ώρες και τελικά εξοικειώνονται απόλυτα μετά από λίγες εβδομάδες. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι τεχνητές οδοντοστοιχίες μπορεί να φαίνονται σαν φυσικά δόντια και να εφαρμόζουν σωστά, όμως δεν παύουν να είναι κινητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν, όσον αφορά στην άνεση και στην αποτελεσματικότητα της μάσησης, με τα φυσικά δόντια.
Τα συχνότερα παράπονα που αφορούν μια μερική ή ολική οδοντοστοιχία, είναι ο πόνος και η κινητικότητα της αποκατάστασης. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε κατασκευαστικά λάθη της κινητής προσθετικής αποκατάστασης ή να οφείλονται στον ασθενή. Αν, για παράδειγμα, ο ασθενής ενημερωθεί ότι είναι προτιμότερο να αποκαταστήσει τα χαμένα του δόντια με μία γέφυρα, και εκείνος προτιμήσει τη λύση της οδοντοστοιχίας (για διάφορους λόγους, π.χ. οικονομικούς) τότε θα πρέπει να ενημερωθεί για τους περιορισμούς που θα θέσει στη μάσηση και την αισθητική αυτή του η απόφαση.
Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν όλοι εδώ. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής: όταν το πτερύγιο μιας οδοντοστοιχίας πιέζει τους μαλακούς ιστούς του στόματος, όταν ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια είναι λανθασμένος, όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα, όταν έχει παραμείνει μια μολυσμένη ρίζα δοντιού που έπρεπε να είχε εξαχθεί κ.λπ. Ανάλογα με το αίτιο, ο οδοντίατρος προβαίνει στα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα (τη διόρθωση της οδοντοστοιχίας, φαρμακευτική αγωγή, οδηγίες στον ασθενή, εξαγωγή τυχόν ρίζας που παρέμεινε στο στόμα κ.λπ.) τα οποία συνήθως ανακουφίζουν τον ασθενή άμεσα.