Υπηρεσίες

Videos
Υπηρεσίες

Οδοντιατρική εξέταση και διάγνωση

Λεπτομερής και ολοκληρωμένη οδοντιατρική εξεταση πραγματοποιείται κατά την αρχική επίσκεψη στο ιατρείο μας. Ανιχνεύονται ετσι πιθανές παθολογικες καταστασεις που αφορουν τους οδοντικους ιστους (τερηδονα), τα ουλα (ουλιτιδα, περιοδοντιτιδα) καθως και βλαβες η αλλοιωσεις που αφορουν γενικοτερα στη στοματικη υγεια. Επιπλεον, η χρηση συστηματος ψηφιακης ακτινογραφιας (μειωση της ακτινοβολησης κατά 80%-90% συγκριτικα με την ηδη χαμηλη εκθεση κατά τη ληψη συμβατικων οδοντιατρικων ακτινογραφιων) συμβαλλει στην αποκαλυψη και εντοπισμο πολυτινων πληροφοριων μη ορατων κατά τη διενεργεια μιας τυπικης εξετασης. Μετά τη συλλογή όλων των απαραίτητων πληροφοριών, θα τεθεί η διάγνωση, θα εκτιμηθεί η δυνατότητα παρέμβασης στην αισθητική ζώνη του χαμόγελού σας και θα αναλυθούν τα εναλλακτικά σχέδια θεραπείας.


Πρόληψη

 1. Επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός: Αφαίρεση πλάκας, Τρυγίας (πέτρας)
 2. Στίλβωση δοντιών - Αφαίρεση χρωστικών
 3. Φθορίωση
 4. Προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants)
 5. Διδασκαλία στοματικής υγιεινής

Αισθητική οδοντιατρική

 1. Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες
  Στεφάνη (θήκη) είναι μία καλύπτρα τεχνητή η οποία καλύπτει εξ’ολοκλήρου το δόντι αποκαθιστώντας το φυσιολογικό σχήμα και μέγεθός του. Η στεφάνη προστατεύει και ενισχύει το δόντι σε περιπτώσεις που αυτό δε μπορεί να αποκατασταθεί με σφράγισμα ή άλλους τύπους αποκαταστάσεων. Είναι αποκαταστάσεις από ολοκεραμικό υλικό, δηλαδή αποτελούνται εξ' ολοκλήρου από πορσελάνη, χωρίς την ύπαρξη μεταλλικού πυρήνα στο εσωτερικό τους. Λόγω της απουσίας μεταλλικού σκελετού διευκολύνουν τη διέλευση του φωτός από τη δομή τους με αποτέλεσμα να διακρίνονται από ανώτερη αισθητική και φυσικότητα.
 2. Όψεις πορσελάνης
  Πρόκειται για ιδιαίτερα λεπτές επικαλύψεις από ειδικά κεραμικά υλικά τα οποία συγκολλώνται στις εξωτερικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών. Απαιτούν ελάχιστο ή και κάποιες φορές καθόλου τροχισμό των δοντιών. Χρησιμοποιούνται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη διόρθωση μικρού έως μέτριου βαθμού ανωμαλιών στη θέση, στο σχήμα και στο χρώμα των δοντιών καθώς και στη σύγκλειση διαστημάτων μεταξύ των προσθίων δοντιών συντελώντας στην αισθητική αναβάθμιση του χαμόγελου.
 3. Ένθετα- Επένθετα
  Τα ένθετα πορσελάνης είναι εμφράξεις (σφραγίσματα) που κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και συγκολλούνται από τον οδοντίατρο στα πίσω δόντια. Ενδείκνυνται όταν υπάρχει μεγάλη καταστροφή οδοντικής ουσίας που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή έμφραξη. Είναι σημαντικά πιο ανθεκτικά από τις εμφράξεις, ενισχύουν την αντοχή του δοντιού ενώ παράλληλα προσδίδουν αισθητική
 4. Όψεις σύνθετης ρητίνης (bonding)
  Το bonding είναι μια σύγχρονη μέθοδος αισθητικής παρέμβασης, με την οποία μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό το χαμόγελο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση συνθέτων ρητινών (το υλικό των λευκών σφραγισμάτων) και με την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών γίνεται δυνατή η σύγκλειση κενών διαστήματων μεταξύ των δοντιών, η μεταβολή του σχήματος και του μεγέθους, η διόρθωση της κλίσης, η αποκατάσταση αποτριβών και καταγμάτων καθώς και η βελτίωση του χρώματός τους με αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση του χαμόγελου.
 5. Λεύκανση
  Η λεύκανση είναι η διαδικασία αφαίρεσης των δυσχρωμιών από την αδαμαντίνη των δοντιών και η δημιουργία ενός λευκότερου και λαμπερότερου χαμόγελου. Συνιστά την πιο απλή, συντηρητική και ανώδυνη θεραπεία προκειμένου να βελτιωθεί το χαμόγελο και τα δόντια να ανακτήσουν το λευκό, υγιές χρώμα τους. Οι δυσχρωμίες οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες) , ενδογενείς (λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών σε μικρή ηλικία, υπερβολική λήψη φθορίου, συστηματικές ασθένειες), τραύμα του δοντιού που έχει ως αποτέλεσμα τη νέκρωσή του καθώς και σε αποκαταστάσεις αμαλγάματος. Η λεύκανση είναι απόλυτα ασφαλής θεραπεία εφόσον γίνεται με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου

  Δείτε το βίντεο [ΛΕΥΚΑΝΣΗ]ΛΕΥΚΑΝΣΗ


Επανορθωτική οδοντιατρική

 1. Οδοντικά εμφυτεύματα
  Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Είναι η ιδανική θεραπεία για άτομα που έχουν χάσει ένα η περισσότερα δόντια εξαιτίας ατυχήματος, τερηδόνας η περιοδοντικής νόσου, με την προϋπόθεση ότι έχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και ότι δεν παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

  Βασικές ενδείξεις για θεραπεία με εμφυτεύματα:
  1. Αντικατάσταση ενός η περισσότερων δοντιών που λείπουν χωρίς να χρειαστεί να τροχιστούν τα γειτονικά τους δόντια.
  2. Αντικατάσταση δοντιών σε νωδά άτομα (χωρίς δόντια)
  3. Σταθεροποίηση οδοντοστοιχίας που «παίζει»

  Τι ακριβώς είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα
  Συνήθως τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχήμα κυλίνδρου, που μιμείται το σχήμα της ρίζας του δοντιού (root-form implants). Είναι κατασκευασμένα από ειδικό τύπο τιτάνιου. Όπως είναι γνωστό, το υλικό αυτό έχει υψηλή αντοχή στην καταπόνηση και επιπλέον είναι απολύτως βιοανεκτό, δηλαδή ο οργανισμός δεν το απορρίπτει ως ξένο σώμα. Πάνω στο εμφύτευμα στηρίζεται η προσθετική εργασία που είναι μια στεφάνη η γέφυρα και είναι μια μόνιμη αντικατάσταση του δοντιού/ων που έχουν χαθεί.

  Τοποθέτηση εμφυτευμάτων βήμα προς βήμα
  1. Τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο οστό από το χειρουργό
  2. Περίοδος ενσωμάτωσης Μετά την επέμβαση, τα εμφυτεύματα αφήνονται να ενσωματωθούν με το οστό για διάστημα 2-3 μήνες.
  3. Τοποθέτηση προσθετικής εργασίας. Όταν ο οδοντίατρος κρίνει ότι το οστό είναι έτοιμο να δεχτεί το βάρος της μάσησης ,τοποθετείται η τελική προσθετική εργασία πάνω στο εμφύτευμα.
  4. Τακτικός επανέλεγχος .Ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα (1-2 φορές το χρόνο).


  Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων
  Αισθητική αποκατάσταση. Δείχνουν όπως τα πραγματικά δόντια. Καθώς τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο οστό, προλαμβάνουν την απορρόφηση αυτού που συμβαίνει όταν λείπει ένα δόντι για μακρό χρονικό διάστημα
  Συντηρητική θεραπεία. Δεν χρειάζεται να τροχιστούν υγιή δόντια για να τοποθετηθούν γέφυρες. Έτσι τα δόντια σου μένουν ακέραια και αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα (τερηδονισμοί, απονευρώσεις κ.α.)
  Λειτουργική αποκατάσταση. Μπορείς να μιλάς και να τρως με άνεση. Τα εμφυτεύματα τα νιώθεις όπως τα φυσικά δόντια. Έτσι αποφεύγεις το ενοχλητικό “παίξιμο” της οδοντοστοιχίας, τα διάφορα συγκολλητικά και την αβεβαιότητα που αυτά συνεπάγονται.
  Υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία που εφαρμόζεται 35 χρόνια στη Σουηδία και 20 χρόνια στις ΗΠΑ. Έχει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από κάθε άλλη οδοντιατρική επέμβαση.

  Μειονεκτήματα των εμφυτευμάτων
  Διάρκεια θεραπείας. Η συνολική Διάρκεια θεραπείας Είναι μεγαλύτερη από αυτή της παραδοσιακής οδοντιατρικής γιατί πρέπει να περιμένουμε 2-3 μήνες για να ενσωματωθεί το εμφύτευμα. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής φέρει βέβαια προσωρινές προσθέσεις ώστε να μην φαίνεται το κενό.
  Κόστος θεραπείας. Λόγω της τεχνολογίας που απαιτείται για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων το κόστος τους Είναι σχετικά υψηλό. Παρόλα αυτά, σε μακροπρόθεσμη βάση συμφέρουν περισσότερο τον ασθενή γιατί. Έτσι αποφεύγεται ο τροχισμός ανέπαφων δοντιών που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε τερηδονισμούς η αλλά προβλήματα.
  Επιλογή ασθενών. Δεν είναι όλοι οι οδοντιατρικοί ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για θεραπεία με εμφυτεύματα. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν αντιμετωπίζονται με εμφυτεύματα. Επίσης οι καπνιστές έχουν μειωμένα ποσοστά επιτυχίας με τη μέθοδο αυτή (80%).

  Δείτε το βίντεο [ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ]ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ 2. Εμφράξεις (σφραγίσματα)
  i) Αισθητικές αποκαταστάσεις προσθίων δοντιών
  ii) Αισθητικές αποκαταστάσεις οπισθίων δοντιών

 3. Στεφάνες και γέφυρες
  Στεφάνη ή “θήκη” όπως αλλιώς λέγεται, είναι ουσιαστικά ένα “καπάκι” που τοποθετείται σε ένα δόντι και εξωτερικά μοιάζει με το φυσικό δόντι. Αυτό έχει ως σκοπό την προστασία του δοντιού από πιθανό σπάσιμο ή τερηδονισμό, την αποκατάσταση του σωστού σχήματος και μεγέθους και την καλύτερη εμφάνιση ενός δοντιού. Οι στεφάνες συνήθως τοποθετούνται, όταν ένα δόντι ή ένα μεγάλο σφράγισμα έχει σπάσει, στα απονευρωμένα δόντια (τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν από τα μη-απονευρωμένα), καθώς και σε περιπτώσεις που χρήζουν διόρθωσης σοβαρών αισθητικών προβλημάτων.

  Η γέφυρα είναι μία συσκευή η οποία αναπληρώνει ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια, “γεφυρώνοντας” έτσι το διάστημα μεταξύ δύο δοντιών. Προκειμένου να τοποθετηθεί μια γέφυρα ή μια στεφάνη, παρασκευάζονται (τροχίζονται) τα υπάρχοντα παρακείμενα δόντια, ώστε να αφαιρεθεί μια ποσότητα οδοντικής ουσίας, η οποία θα αντικατασταθεί από τη στεφάνη. Ακολουθεί η λήψη αποτυπωμάτων (μέτρων) του οδοντικού φραγμού του ασθενούς και η εργαστηριακή διαδικασία (στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο). Εν τέλει, οι στεφάνες και οι γέφυρες προσκολλώνται στα δόντια με τη βοήθεια ορισμένων ουσιών, οι οποίες ονομάζονται κονίες.

  Η τοποθέτηση μιας γέφυρας μετά την εξαγωγή ενός ή περισσοτέρων δοντιών εμποδίζει την εμφάνιση αλυσιδωτών αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα. Η τοποθέτηση μιας γέφυρας, εκτός των άλλων, αποτρέπει τη μετακίνηση των δοντιών που σταδιακά οδηγεί σε διαταραχές σύγκλεισης και ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα από την κροταφογναθική διάρθρωση. Τα δόντια που μετακινούνται είναι πιθανό να χρειαστούν μελλοντικά εξαγωγή. Η τοποθέτηση μιας γέφυρας είναι ο καλύτερος τρόπος επαναφοράς της σταθερότητας του στοματογναθικού συστήματος.

 4. Κινητή προσθετική (Μερικές- Ολικές οδοντοστοιχίες)
  Η τεχνητή οδοντοστοιχία είναι μία κινητή αποκατάσταση για τα ελλείποντα δόντια και τους παρακείμενους ιστούς. Κατασκευάζεται κατά κανόνα από ακρυλική ρητίνη, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με διάφορα μέταλλα. Βελτιώνει τη μασητική ικανότητα και την ομιλία και παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη στους μύες του προσώπου. Επίσης, ενισχύει την αισθητική εικόνα του προσώπου. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις μερικές και τις ολικές

  Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, ιδίως στις περιπτώσεις που τοποθετούνται για πρώτη φορά σε ένα στόμα, χρειάζονται τον κατάλληλο χρόνο εξοικείωσης. Αυτό παρατηρείται πάντοτε, ανεξάρτητα από το πόσο καλά κατασκευασμένες μπορεί να είναι. Αν όμως οι ασθενείς ακολουθήσουν τις κατάλληλες οδηγίες, η “ταλαιπωρία” που θα υποστούν θα είναι ελάχιστη και θα διαρκέσει πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να μιλούν κανονικά μέσα σε λίγες ώρες και τελικά εξοικειώνονται απόλυτα μετά από λίγες εβδομάδες. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι τεχνητές οδοντοστοιχίες μπορεί να φαίνονται σαν φυσικά δόντια και να εφαρμόζουν σωστά, όμως δεν παύουν να είναι κινητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν, όσον αφορά στην άνεση και στην αποτελεσματικότητα της μάσησης, με τα φυσικά δόντια.

  Τα συχνότερα παράπονα που αφορούν μια μερική ή ολική οδοντοστοιχία, είναι ο πόνος και η κινητικότητα της αποκατάστασης. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε κατασκευαστικά λάθη της κινητής προσθετικής αποκατάστασης ή να οφείλονται στον ασθενή. Αν, για παράδειγμα, ο ασθενής ενημερωθεί ότι είναι προτιμότερο να αποκαταστήσει τα χαμένα του δόντια με μία γέφυρα, και εκείνος προτιμήσει τη λύση της οδοντοστοιχίας (για διάφορους λόγους, π.χ. οικονομικούς) τότε θα πρέπει να ενημερωθεί για τους περιορισμούς που θα θέσει στη μάσηση και την αισθητική αυτή του η απόφαση.

  Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν όλοι εδώ. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής: όταν το πτερύγιο μιας οδοντοστοιχίας πιέζει τους μαλακούς ιστούς του στόματος, όταν ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια είναι λανθασμένος, όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα, όταν έχει παραμείνει μια μολυσμένη ρίζα δοντιού που έπρεπε να είχε εξαχθεί κ.λπ. Ανάλογα με το αίτιο, ο οδοντίατρος προβαίνει στα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα (τη διόρθωση της οδοντοστοιχίας, φαρμακευτική αγωγή, οδηγίες στον ασθενή, εξαγωγή τυχόν ρίζας που παρέμεινε στο στόμα κ.λπ.) τα οποία συνήθως ανακουφίζουν τον ασθενή άμεσα.

Ενδοδοντική θεραπεία

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);
Ο όρος «απονεύρωση» είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει μεταξύ των ασθενών για τη θεραπευτική διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας. Με τη διαδικασία αυτή γίνεται με χρήση χειροκίνητων ή μηχανοκίνητων εργαλείων η αφαίρεση του οδοντικού πολφού (νεύρου), των μικροβίων και των προϊόντων της φλεγμονώδους αντίδρασης του πολφού από τον ριζικό σωλήνα. Με την μηχανική και χημική επεξεργασία με ειδικούς αντισηπτικούς παράγοντες γίνεται εξάλειψη όλων των μικροβίων από το ριζικό σωλήνα και στη συνέχεια έμφραξή του με ειδικό υλικό.


Πότε είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η θεραπευτική αυτή διαδικασία;
Η ενδοδοντική θεραπεία πρέπει να γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

 • όταν έχει χαθεί μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας λόγω τερηδονισμού, με αποτέλεσμα μικρόβια να βρίσκονται ήδη στο νεύρο (πολφό) του δοντιού. Στην περίπτωση αυτή έχουμε φλεγμονή του πολφού (πολφίτιδα) με πόνο.
 • όταν ο πολφός του δοντιού έχει νεκρωθεί και συνυπάρχει ή όχι οίδημα (πρήξιμο) συνήθως στη γειτνιάζουσα με το δόντι περιοχή. Τότε τα συστατικά του δοντιού εξέρχονται από το ριζικό σωλήνα στο οστό που περιβάλλει το δόντι και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
 • όταν απαιτείται σκόπιμη εκπόλφωση του δοντιού για την πραγματοποίηση προσθετικής αποκατάστασης.
 • όταν προκληθεί κάταγμα σε δόντι και γίνει αποκάλυψη του πολφού του δοντιού στο στοματικό περιβάλλον

Πώς γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία;
Στην πρώτη συνεδρία γίνεται αφαίρεση της τερηδονισμένης ουσίας του δοντιού, διάνοιξη και καθαρισμός των ριζικών σωλήνων του δοντιού και πλύσεις με ειδικούς αντισηπτικούς παράγοντες. Στο τέλος της συνεδρίας τοποθετείται ειδική αντισηπτική πάστα (υδροξείδιο του ασβεστίου) η οποία και παραμένει για 5-7 ημέρες, ώστε να πραγματοποιηθεί καταστροφή όλων των μικροβίων που υπάρχουν μέσα στο ριζικό σωλήνα (αποστείρωση). Ακολουθεί προσωρινή έμφραξη της μύλης του δοντιού, η οποία θα αποτρέψει την είσοδο τροφών, σάλιου και μικροβίων στους ριζικούς σωλήνες που περιέχουν την αντισηπτική πάστα.

Στην δεύτερη συνεδρία αφαιρείται το υδροξείδου του ασβεστίου και εφ' όσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει πραγματοποιείται έμφραξη του ριζικού σωλήνα με ειδικό φύραμα και γουταπέρκα. Ακολουθεί τελική έμφραξη της μύλης του δοντιού και ανάλογα με την ποσότητα οδοντικής ουσίας που έχει χαθεί τοποθετείται ή όχι στεφάνη (θήκη) στο δόντι.


Πόσες συνεδρίες (επισκέψεις) χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει συνήθως σε μία με δύο επισκέψεις, εφ' όσον κριθεί ότι τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και ο ριζικός σωλήνας είναι έτοιμος να εμφραχθεί με ειδικό υλικό.


Περιοδοντική θεραπεία

Χειρουργική στόματος

 • Χειρουργική αφαίρεση εγκλείστων- ημιεγκλείστων δοντιών
  Αφορά στην αφαίρεση δοντιών που για λόγους, συνήθως, έλλειψης χώρου αδυνατούν να καταλάβουν φυσιολογική θέση στο στόμα . Έτσι, αναπτύσσονται σε έκτοπη, ανώμαλη θέση, παραμένοντας πολλές φορές κάτω από τα ούλα ή <<ανατέλλουν>> μερικώς έχοντας μια μικρή επικοινωνία με τη στοματική κοιλότητα. Δόντια που συνήθως παραμένουν έγκλειστα ή ημιέγκλειστα είναι οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμήτες). Τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσουν είναι ανάπτυξη φλεγμονών (οξεία περιστεφανίτιδα) θέτοντας σε κίνδυνο τα περιβάλλοντα ανατομικά στοιχεία και δημιουργώντας προυποθέσεις για την ανάπτυξη μεταναστευτικών φλεγμονών, πρόκληση ή επιδείνωση ορθοδοντικών ανωμαλιών, συμμετοχή στη δημιουργία διάφορων παθολογικών καταστάσεων (κύστεις). Εάν, τελικά, ένα τετοιο δόντι πρέπει να αφαιρεθεί, καλό είναι να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα γιατί σε μεγάλη ηλικία οι δυσκολίες και οι επιπλοκές είναι περισσότερες.
   
 • Χειρουργική αφαίρεση ακρορριζικών αλλοιώσεων – κύστεων
  Αφορά στην αφαίρεση παθολογικών κοιλοτήτων με περιεχόμενο πυώδες ή αιματηρό που παρουσιάζονται στην άκρη των ριζών ως αποτέλεσμα φλεγμονής που προσβάλλει το εσωτερικό του δοντιού. Αν οι κυστικές αυτές αλλοιώσεις δεν αντιμετωπιστούν, με την πάροδο του χρόνου αυξάνουν σε μέγεθος και προκαλούν καταστροφή του οστού της γνάθου με συνέπειες την απώλεια των δοντιών αλλά και επιπλοκές που αφορούν παρακείμενα ανατομικά μόρια. Η θεραπεία τους συνίσταται,αρχικά, σε ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση) και ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης (ακρορριζεκτομή) με ταυτόχρονη εκτομή του άκρου της ρίζας του υπεύθυνου δοντιού σε περίπτωση που υπάρχει παραμονή της κύστης ή αποτύχει η ενδοδοντική θεραπεία .

Μέλος της Διεθνούς επιστημονικής ομάδας για εμφυτεύματα ITI